Ontwikkeling van een beslishulp om het rollercoaster-gevoel te voorkomen

Borstkankerpatiënten geven vaak aan dat ze, na de diagnose, in een rollercoaster terecht komen. De keuzes rondom de behandeling gaan zo snel dat ze amper tijd hebben om op adem te komen. En dan is de behandeling 'klaar' en komt het moment dat ze zich afvragen 'hoe verder'? Het nazorgtraject van borstkanker is onduidelijk voor patiënten: ze weten niet welke mogelijkheden er zijn en waarom ze voor een bepaald traject zouden moeten kiezen.

Patiënten willen en krijgen steeds meer invloed over hun eigen behandeltraject. Het is tenslotte hun gezondheid. Een beslishulp zet verschillende mogelijkheden van de (na)zorgopties met alle voors en tegens op een rij. Vervolgens kunnen patiënt en zorgverlener samen de mogelijkheden bespreken en kan een gezamenlijk besluit genomen worden, op basis van zowel medische inzichten als persoonlijke wensen. Zulke beslishulpen werden al vaker succesvol ingezet tijdens de behandelfase maar nog nooit in de nazorg.

De beslishulp wordt ontwikkeld in samenwerking patiënten, hun naasten en behandelaars. Het tweejarig project wordt mogelijk gemaakt door gelden van zorgverzekeraars VGZ en CZ, en is een samenwerkingsverband tussen Maastricht University, Maastricht Universitair Medisch Centrum & Maastro Clinic. Bij de aftrap op 30 oktober waren ruim dertig artsen, radiotherapeuten, verpleegkundigen, en belangen vertegenwoordigers aanwezig en is het project enthousiast ontvangen. Er wordt door de onderzoeksschool CAPHRI (Public Health and Primary Care) en GROW van de Faculty of Health, Medicine & Life Sciences onderzoek gedaan naar de effecten van werken met beslishulp.

hoofdplaatje trendd

Welkom!

Welkom op de website van VGZ Versterking Eerstelijn Zuid-Holland Zuid en Midden-Holland. Op deze website vindt u informatie over de inzet van de ondersteuningsgelden in deze regio. Wilt u regelmatig op de hoogte gesteld worden van ontwikkelingen binnen VGZ Versterking Eerstelijn en de eerstelijnszorg? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of volg ons op Twitter!