Bijna één miljoen mensen in Nederland heeft astma of COPD. De meesten van hen gebruiken dagelijks inhalatiemedicatie maar niet altijd op de goede manier. Op inhalatorgebruik.nl staan eenduidige inhalatie-instructies. Coöperatie VGZ neemt in haar afspraken met zorgverleners mee dat zij met deze inhalatie-instructies gaan werken.

Eenduidige instructies

Maar liefst 70% van de patiënten maakt fouten bij het inhaleren. Dit kan leiden tot meer medicatiegebruik, meer bijwerkingen en meer ziekenhuisopnamen. Veel patiënten blijken tegenstrijdige informatie te ontvangen van de betrokken zorgverleners. Het resultaat is verwarring en fouten bij het inhaleren. De medicatietrouw is dan ook laag. Complicerende factor is het feit dat inhaleren heel nauw luistert. Eenduidige instructies zijn belangrijk voor de patiënt. Op de juiste manier inhaleren is niet eenvoudig. Eenduidige uitleg is dringend gewenst. Het stimuleert de medicatietrouw als iedereen werkt volgens dezelfde gebruiksaanwijzingen, protocollen en technieken.

Goed gebruik inhalatiemedicatie

De Long Alliantie Nederland heeft met zorgverleners uit het veld die lid zijn van de Long Alliantie Nederland en andere samenwerkingspartners inhalatieprotocollen ontwikkeld. En samen met patiënten zijn gebruiksaanwijzingen gemaakt. Dit is een uniek initiatief. Al deze landelijk eenduidige informatie over inhalatiemedicatie is vervolgens bij elkaar gebracht op inhalatorgebruik.nl. Deze website ondersteunt het goed gebruik van inhalatiemedicatie. Zorgverleners én patiënten kunnen terecht op de site voor een heldere uitleg over inhaleren. Hier staan klaar:

• Inhalatieprotocollen

• Gebruiksaanwijzingen voor patiënten

• Instructiefilmpjes

Op deze website vinden patiënten en zorgverleners de eenduidige inhalatieprotocollen die ze kunnen gebruiken als geheugensteuntje. Hoofdzaak is dat alle zorgverleners en hun patiënten werken met dezelfde informatie over inhaleren. Goede, bruikbare informatie die afkomstig is van één bron.

Zorg dat u er lucht van krijgt! Kijk op www.inhalatorgebruik.nl.

hoofdplaatje trendd

Welkom!

Welkom op de website van VGZ Versterking Eerstelijn Zuid-Holland Zuid en Midden-Holland. Op deze website vindt u informatie over de inzet van de ondersteuningsgelden in deze regio. Wilt u regelmatig op de hoogte gesteld worden van ontwikkelingen binnen VGZ Versterking Eerstelijn en de eerstelijnszorg? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of volg ons op Twitter!