Patiënten krijgen in Nederland meer regie over hun eigen gezondheid. Coöperatie VGZ heeft samen met  patiënten, zorgaanbieders en andere zorgverzekeraars de krachten hiervoor gebundeld in de coöperatie Zelfzorg Ondersteund (ZO!).

Gistermiddag reikte VWS directeur-generaal Bas van den Dungen de eerste Zelfzorg Ondersteund Implementatiekoffer uit aan een patiënt en een huisarts. De koffer bevat praktische tools voor zorggroepen die willen beginnen met ondersteunde zelfzorg of die deze vorm van zorg willen verbeteren of uitbreiden. In november 2013 gaf minister Schippers het startsein voor Zelfzorg Ondersteund. Bij zelfmanagement, ook wel ondersteunde zelfzorg genoemd, voeren mensen met een chronische ziekte zélf de regie zolang ze dat willen en kunnen. Uitgangspunt: het leven staat centraal, niet de ziekte.

Schat aan informatie

Afgelopen jaar heeft VGZ samen met vertegenwoordigers van patiënten, huisartsen, zorgverleners en andere zorgverzekeraars, een schat aan informatie over zelfmanagement verzameld en bruikbaar gemaakt. Er waren weliswaar allerlei ontwikkelingen op dit gebied, maar de kennis was versnipperd en lang niet altijd werkten de drie belangrijkste partijen (patiënt, zorgverlener en zorgverzekeraar) goed samen. Daardoor bleef grootscheepse implementatie achter.

Direct aan de slag

Zorggroepen die zelfmanagement willen implementeren, hoeven dankzij de koffer het wiel niet opnieuw uit te vinden, maar kunnen direct aan de slag. De inhoud van de koffer is gebaseerd op de ervaringen van ruim veertig zorggroepen (groepen huisartsen die samenwerken rond zorg voor chronisch zieken), van de leden van ZO! De koffer bevat samenvattingen van deze ervaringen en tips en tricks vanuit vijf ontwikkelpilots van ZO! Ook zijn de resultaten van wetenschappelijk onderzoek erin verwerkt. Daarnaast biedt de koffer een overzicht van ICT-platforms die door ZO! zijn beoordeeld en informatie over het contracteren van zelfzorginterventies. De meeste informatie is te vinden op www.zelfzorgondersteund.nl en op twee digitale platforms MijnGezondheidsPlatform (van onze participatie Medicinfo) en e-Vita (van VitalHealth Software). Meer informatie over mHealth en eHealth in Nederland vind je op de website van Smarthealth.

hoofdplaatje trendd

Welkom!

Welkom op de website van VGZ Versterking Eerstelijn Zuid-Holland Zuid en Midden-Holland. Op deze website vindt u informatie over de inzet van de ondersteuningsgelden in deze regio. Wilt u regelmatig op de hoogte gesteld worden van ontwikkelingen binnen VGZ Versterking Eerstelijn en de eerstelijnszorg? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of volg ons op Twitter!