Samen met huisartsen, praktijkondersteuners, fysiotherapeuten en diëtisten heeft zorggroep Krimpen a/d IJssel vanaf mei 2016 wandelgroepen georganiseerd waarbij in 22 weken tijd onder begeleiding is toegewerkt naar de Nationale Diabetes Challenge op zaterdag 15 oktober jongstleden. Afwisselend zijn de wandelgroepen begeleid door verschillende zorgverleners zoals een huisarts, fysiotherapeut en diëtist.

Diabetes is de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland en het aantal diabetespatiënten zal de komende jaren naar verwachting sterk stijgen. Des te belangrijker is het om met elkaar te komen tot goede, efficiënte zorg en dienstverlening aan deze groep patiënten. Zorggroep Krimpen wil de zorg samen met de betreffende zorgverleners en patiënten verbeteren. Daarom is de zorggroep de uitdaging aangegaan om met hun patiënten uit Krimpen aan den IJssel deel te nemen aan de Nationale Diabetes Challenge 2016. Dit initiatief betreft een laagdrempelige en betaalbare manier om in beweging te komen.

Nationale Diabetes Challenge

De Nationale Diabetes Challenge is een initiatief van de Bas van de Goor Foundation, opgericht door oud-topvolleyballer Bas van de Goor. Bas is zelf diabetes patiënt en weet als geen ander hoe belangrijk het is om goed te blijven bewegen. Zijn doel is om op een laagdrempelige manier diabetes patiënten in beweging te brengen door middel van wandelgroepen op ieder niveau. Deze Challenge wordt al 2 jaar met succesvolle resultaten op kleinere schaal georganiseerd in het land. Het streven is om deze Challenge over heel Nederland te verspreiden, waarbij de lokale zorgverleners worden ingeschakeld.

Enthousiasme groot bij patiënten

De werving van deelnemers in Krimpen a/d IJssel was in eerste instantie gericht op diabetespatiënten, maar ook bleek het animo onder patiënten met CVRM en COPD groot. In totaal meldden 100 patiënten zich aan en daarom is besloten om met 3 wandelgroepen van start te gaan: beginners, gevorderden en ervaren lopers. 65% hiervan is diabetespatiënt. Alle groepen zijn begeleid door minimaal 1, maar meestal 2 zorgverleners. Veel lopers gaven aan het einde van het traject aan dat hun conditie voelbaar is verbeterd. Ook is bij een aantal patiënten de medicatie verminderd.

Borging

Uiteindelijk werd de Challenge afgesloten met 83 deelnemers. De hoop is dat de loopgroepen ook na deze Challenge ‘intact’ blijven en doorgaan. Het animo onder de deelnemers is groot. Zo hebben de ervaren lopers zelf een groepsapp gemaakt en lopen zij nu alweer een aantal weken met elkaar verder. Vanuit de gevorderde groep is ook het initiatief genomen om elke dinsdagochtend te gaan wandelen. Uiteraard zijn hierbij ook de deelnemers van de beginnersgroep van harte welkom.
Tot slot heeft de zorggroep ervoor gezorgd dat dit initiatief ook is geborgd bij Wandelsportvereniging Op Stap uit Krimpen a/d IJssel; zij wandelen elke dinsdagavond onder begeleiding van een vrijwilliger.

Financiering

Het initiatief is mogelijk gemaakt door een bijdrage van de gemeente Krimpen a/d IJssel en VGZ Versterking Eerstelijn. Na de Challenge wordt het initiatief geborgd vanuit het sociaal domein. Zo biedt de gemeente bijvoorbeeld de mogelijkheid om mensen met een minimum inkomen tegemoet te komen in de kosten voor lidmaatschap bij de Wandelsportvereniging.

Meer informatie

Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. van zorggroep Krimpen.

hoofdplaatje trendd

Welkom!

Welkom op de website van VGZ Versterking Eerstelijn Zuid-Holland Zuid en Midden-Holland. Op deze website vindt u informatie over de inzet van de ondersteuningsgelden in deze regio. Wilt u regelmatig op de hoogte gesteld worden van ontwikkelingen binnen VGZ Versterking Eerstelijn en de eerstelijnszorg? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of volg ons op Twitter!