In oktober 2016 is het project “Preventie van hoge medische consumptie bij lage rugklachten” van start gegaan. Het doel van dit project is de zorg voor patiënten met lage rugklachten te verbeteren door een zorgtraject te implementeren in de huisartsen-, fysiotherapie en oefentherapiepraktijk. Het project beoogt een gestandaardiseerde en uniforme werkwijze van huisartsen, fysio- en oefentherapeuten te realiseren in geval van aspecifieke lage rugklachten bij volwassen patiënten (18 jaar en ouder).

De werkwijze wordt mogelijk door het implementeren van de Start Back Screening Tool (SBST) waarmee patiënten worden gecategoriseerd en hoog risico op chroniciteit vroegtijdig wordt herkend. Hierna kan een passende therapie/interventie worden ingezet en wordt beoogd het percentage recidiverende patiënten terug te brengen. Het project is op 3 plaatsen van start gegaan met enthousiaste medewerking van eerstelijnszorgverleners in Rozenburg, Hendrik-Ido-Ambacht en in Dordrecht.

Doel van het project

Het doel van het project is dat patiënten met aspecifieke lage rugklachten sneller hun klachten onder controle krijgen en weer kunnen participeren in het dagelijks leven. De chroniciteit van lage rugklachten kan worden verminderd en zelfs voorkomen door de onderlinge communicatie tussen zorgverleners en de aangeboden zorgverlening beter op elkaar af te stemmen en de informatievoorziening richting de patiënt te verbeteren. Dit leidt tot minder verwijzingen naar de tweede lijn.

De behandeling binnen het project is gericht op het verbeteren van de kennis van de patiënt over zijn/haar rugklachten met als doel de zelfredzaamheid te vergroten. De patiënt leert de klachten te verminderen, te voorkomen of er zo goed mogelijk mee om te gaan. Gedragsverandering staat centraal. Daarnaast vindt er een goede afstemming van zorg plaats door een verbeterde communicatie tussen de betrokken zorgverleners, wat een positieve bijdrage levert aan de kwaliteit van zorg voor de patiënt. De kennis van de patiënt over zijn/haar rugklachten wordt onder andere vergroot door de mondelinge informatie en adviezen door de zorgverleners, ondersteund met een informatieboekje, film en website. Alle producten zijn te vinden op www.rugpijn-info.nl.

Samenwerking met Erasmus Medisch Centrum

In dit project wordt samengewerkt met het Erasmus Medisch Centrum. Zij voeren parallel aan het project een wetenschappelijk onderzoek uit naar de implementatie van de Start Back Screening Tool (SBST) binnen de huisartsen-, fysiotherapie- en oefentherapiepraktijk.

Ondersteuning en financiering

Dit project wordt ondersteund door Steunpunt KOEL, de regionale ondersteuningsstructuur (ROS) in regio Zuid-Holland Zuid. Wilt u meer informatie over dit project? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., projectleider van Steunpunt KOEL.

Dit project wordt financieel mogelijk gemaakt door zorgverzekeraars VGZ en CZ vanuit de ondersteuningsgelden voor eerstelijnszorg.

hoofdplaatje trendd

Welkom!

Welkom op de website van VGZ Versterking Eerstelijn Zuid-Holland Zuid en Midden-Holland. Op deze website vindt u informatie over de inzet van de ondersteuningsgelden in deze regio. Wilt u regelmatig op de hoogte gesteld worden van ontwikkelingen binnen VGZ Versterking Eerstelijn en de eerstelijnszorg? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief of volg ons op Twitter!